Let op! Belasting betalen kost geld

Sinds 1 april 2009 is iedere loan shark verplicht zijn aanbiedingen vergezeld te laten gaan van de waarschuwing ‘Geld lenen kost geld’. Het is bijna net zo irritant als de bij ieder websitebezoek steeds weer terugkerende vraag of u cookies lust. Bovendien – zo blijkt uit onderzoek van de AFM – heeft de waarschuwing voor het aangaan van een lening geen enkel afschrikkend effect op potentiële consumenten. Die zijn waarschijnlijk zo verblind door de auto, keuken of vakantie waarvoor gaat worden geleend, dat ze toch wel blind bij het kruisje tekenen.

De mededeling dat ook belasting betalen geld kost, is helaas niet terug te vinden op of in de blauwe envelop of de digitale fiscale bijsluiter. Toch zou die waarschuwing meer dan terecht zijn. Een belastingrente van 4% is al meer dan schandelijk; het in de vennootschapsbelasting gehanteerde percentage van 8 kwalificeer ik ronduit als woeker. Met rente hebben percentages van 4 respectievelijk 8 bij een marktrente van minder dan 1% natuurlijk helemaal niets meer van doen. Hooguit zou je nog kunnen discussiëren over de vraag of het hier gaat om een boete of een gevalletje grondslagverbreding. Daar hoor je die base erosion-bestrijders nou nooit eens over.

Op de site van de fiscus wordt – ongetwijfeld tegen beter weten in – de opvatting verdedigd dat ‘belastingrente een vergoeding is voor gemiste rente. Dit werkt naar 2 kanten. Wij kunnen u rente in rekening brengen, en u kunt rente vergoed krijgen van ons’. Tegenwoordig noemen we dat in navolging van de grote Amerikaanse roerganger een ‘alternative fact’. Marten Toonder zou hebben gesproken van strafbare onzin. Want de Belastingdienst vergoedt – onder normale omstandigheden – natuurlijk helemaal geen belastingrente, maar harkt ondertussen wel stevige bedragen aan rente naar zich toe. Voor een overzicht van betaalde en ontvangen rente wordt verwezen naar (het antwoord op) de Kamervragen over belastingrente (2017-0000102089). Demissionair staatssecretaris Wiebes (VVD) zegt zich ervan bewust te zijn dat de huidige wettelijke regeling een zekere asymmetrie met zich brengt, maar dat uit de door hemzelf aangeleverde cijfers al blijkt dat een wijziging van de systematiek een behoorlijke budgettaire derving tot gevolg kan hebben. Met andere woorden: de genoemde bedragen staan ingeboekt en mogen niet – althans niet zonder dekking – worden weggehaald.

Als het niet zo treurig zou zijn, zou je er om kunnen lachen. Alle verontwaardiging van de fiscale mini-enquête in het algemeen en haar voorzitter Nijboer (PvdA) in het bijzonder komt in een ander daglicht te staan als de staatssecretaris er bij dit soort fiscale diefstal op klaarlichte dag fluitend davon komt.

mr. S.F.J.J. Schenk RB

#bfja #belastingbetalenkostgeld #brom #bromfiscaaljuridischadviesbureau

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s